Jak provést renovaci dřevěné podlahy svépomocí


Jak provést renovaci dřevěné podlahy svépomocí

Jste-li rozhodnuti si podlahu zrenovovat svépomocí, rozhodně se do toho nepouštějte pomocí vibrační brusky. Zbytečně si přivedete do rukou nepříjemnou vázoneurózu, kolena budete ráno jen stěží rozhýbávat a výsledek v nedohlednu.

Na kvalitní podlahu je potřeba kvalitní stroje. A tyto stroje jsou dostupné v různých půjčovnách nářadí nebo přímo u podlahářských firem. Ve většině případů vám bude stačit pásová bruska, krajová bruska, trio nebo talířová bruska a sada smirku ke každé z nich. Dále pokosová pila, vysavač a z drobného nářadí nerezová špachtle 25 cm, špachtle, dlátko, kladívko, kleště, tyčka s hákem, váleček a štětka.

Nejprve začněte tím, že pomocí dláta a kladiva odstraňte obvodové lišty. Pozor na hřebíčky, které zůstanou v podlaze. Ty je potřeba vytáhnout pomocí kleští. Pokuste se také vyhnout píchnutí hřebíčku do dlaně při uchopení lišty.

Nyní můžete začít se samotným broušením nejhrubším smirkem o zrnitosti P 36 na válcové brusce. Pozor na spouštění válce. Páčkou manipulujte podobně jako se spojkou u motorky. Když se rozjíždíte, pomalu spouštějte a před zastavením zase zvedejte. Dlouhé působení válce na místě způsobí hluboký zábrus! První směr broušení volte v případě stromečku po řádku či směru šipky. V případě palubek nebo pokládky do řemene zvolte směr po řádcích, ale v úhlu cca 15-20°. Úkolem tohoto broušení je zbavit se všech nerovností a povrchové úpravy. Následuje krajová bruska k dokončení broušení až ke zdi. V další fázi se postupně mění hrubost zrna a broušení se provádí pod úlem cca 45° na předchozí broušení. Většinou jde o zrnitost P 40 (50), 60. Pokud máte trio, můžete brousit zrnem P 60. Tento brusný prach z posledního broušení použijete na tmelení spár.

Na tmelení (viz. foto) použijete špachtli 25 cm a tmelící roztok. Na podlahu si nasypete prach v množství cca 2-3 litrové láhve a naředíte roztokem do řídké pasty. Pastu pomocí špachtle pohyby vlevo a vpravo zatlačujte do spár. Tmelící roztok si postupně dolévejte do směsi podle potřeby. Tento proces můžete po půl hodině zopakovat, pokud se tmel ve spáře propadl. Jakmile zaschne tmel na povrchu, můžete přistoupit k finálnímu broušení zrnitostí P 80 v případě použití tria. V případě použití válcové brusky bude ještě následovat broušení kotoučovou bruskou, u které je úkolem odstranit viditelné stopy smirku napříč letokruhů. Samozřejmě zbrousíte i kraje.

Nyní zbývá nařezat a přibít obvodové lišty, vysát kvalitně povrch a nanést pomocí válečku základní lak nebo tvrdý voskový olej. Další postup je v přebroušení základního laku kotoučovou bruskou se smirkem o zrnitosti P 150, vysátí a nanesení 1 – 2 vrstev laku či tvrdého voskového oleje v jedné vrstvě, vše podle návodu výrobce nátěrové hmoty.

Vybrané reference

15.09.2014
Schody vetknuté dubové
15.11.2012
Schody-dubový obklad z palubek
26.10.2015
Terasa bangkirai na stavěcích terčích
21.07.2013
Terasa borovice Občanská plovárna Praha