Jak pečovat o dřevěné podlahy


Jak pečovat o dřevěné podlahy

Údržby dřevěné podlahy se nemusíme obávat, ale dřevo jako takové péči samozřejmě vyžaduje. Kromě pravidelného vysávání a stírání vlhkým hadrem ji průběžně ošetřujeme po celý rok. Na trhu jsou speciální přípravky na bázi vosku, které se nanášejí hadrem v tenké vrstvičce na vyčištěnou podlahu, kterou tak chráníme. Přípravek působí tak, že jeho olejová složka se vsákne do pórů a povrch tím oživí, vosková složka zůstává na povrchu a chrání tak povrch proti mechanickému poškození. Správně udržovaná dřevěná podlaha nám pak bude sloužit v zachovalém stavu mnoho let.

Péči o dřevěnou podlahu si musíme rozdělit na typy povrchových úprav, které nám slouží k ochraně proti vnikání nečistot a vody. Povrchovou úpravu lakováním anebo oleji a vosky. V úvodu platí pro obě varianty jedna velmi opomíjená, ale velmi zásadní věc. A to, že jemný písčitý prach a hrubší nečistoty, působí mezi podlážkou a podlahou jako brusný smirek. Tento nenápadný děj zapříčiňuje obrušování ochranné vrstvy a tím dochází k pronikání vody s nečistotami do dřeva. Čistící zóny nám v tomto velmi usnadňují údržbu. Obě varianty předně doporučuji vysávat vysavačem pomocí hubice s kvalitními kartáči. Na těchto tzv. „zdravých podlahách“ poznáte četnost vysávání pouhým okem.

Péče o podlahy lakované

Úklid doporučuji začít vysavačem. Podle potřeby můžete podlahu vytřít mírně navlhčeným mopem z přírodní bavlny. Do vody můžete přidat čistící přípravek určený k pravidelné péči lakovaných dřevěných povrchů Junkers SYLVA Cleaner nebo Bona Cleaner.

Pro oživení a nanesení ochranné vrstvy, které by v domácnosti mělo stačit jednou až dvakrát do půl roku, lze použít Bona Polish ne Freshen UP. Jedná se o přírodní politury s obsahem vosku.A jako poslední typ údržby je jednou za rok až rok a půl všechny vrstvy politur a čističů odstranit hloubkově pomocí Bona Remover. Tento typ údržby doporučuji za pomocí talířové brusky.

Vybrané reference

15.09.2014
Schody vetknuté dubové
15.11.2012
Schody-dubový obklad z palubek
26.10.2015
Terasa bangkirai na stavěcích terčích
21.07.2013
Terasa borovice Občanská plovárna Praha